Zdravá svačinka byla chutnou inspirací

29. leden 2019

Zdravá svačinka pro zdravé školáky. Tak zněl celý název aktivity, kterou nabídla svým pedagogům i veřejnosti Základní a Mateřská škola Větřkovice 29. ledna 2019. Celkem 13 účastníků mělo možnost si vyslechnout zkušenosti Melanie Kautzové, majitelky obchodu se zdravou výživou v Bruntále, která také školí pedagogy v rámci projektu Skutečně zdravá škola. Projekt běží čtvrtým školním rokem a vznikl jako reakce na nabídku školních bufetů a jídelen, která zahrnovala hlavně sladká a kalorická jídla a pamlsky. A jak zdůraznila v přednášce Melanie Kautzová, naše tělo si s trávením některých látek neví rady a například kombinaci tuků a cukrů současně zpracovat a vždy jednu složku ukládá. V průběhu přednášky mohl každý z účastníků ochutnat ze čtyř ukázek zdravých  svačinek a pamlsků – jako byly pomazánka z červené čočky, pohankový salát, dezert s omega 3 nebo makový muffin. Zájemci si domů mohli odnést i recepty na tyto pochoutky. “Vizitkou, že se mám ráda je pro mě to, že si pro sebe vařím,” svěřila se Melanie Kautzová s tím, že nad výživou pro sebe i svou rodinu začala přemýšlet už v dobách, kdyby byly děti malé a našla souvislost mezi naladěním dítěte a stravou. Zdraví, které podle definice Světové zdravotnické organizace zahrnuje stav fyzické, mentální i sociální pohody, není podle ní samozřejmostí. A stejně tak nemusí být nutností přibírání na váze. “Naše tělo má rádo pravidelnost,” poznamenala lektorka. Jíst bychom tedy měli mezi 7 a 19 hodinou a nejlépe pětkrát za den a rozhodně minimálně 2 hodiny před spaním. Připravovat jídlo bychom měli jen ve stavu duševní pohody, jinak naši energii přijímají všichni, kteří pak jídlo konzumují. Nejvydatnější by měl být podle energetického modelu denního talíře oběd (35 %), snídaně by měla obsáhnout mezi 15-20%, večeře okolo 20-25% a zbytek by měly pokrýt svačinky. Účastníci si odnesli i tipy na zajímavou literaturu, například knihu Hany Zemanové Bio Abecedář. V diskusi, jak se zdravými svačinkami začít, Melanie Kautzová poradila, že prvním krokem by mohlo být vyřazení bílé mouky, která nemá žádnou energetickou hodnotu. “Druhým krokem by mohlo být například nahrazení jednoduchých cukrů těmi složitějšími, které nemají tak prudký glykemický index,” zmínila s tím, že daleko větší výživovou hodnotu než bílý cukr má například obilný slad nebo přírodní cukry obsažené v ovoci nebo zelenině.

Přednáška byla součástí aktivity zaměřené na rozvoj regionální identity nazvané Co si zasadíme, to sníme, kterou škola realizuje v rámci MAP Vítkovsko II. Aktivita bude pokračovat 11. února praktickými ukázkami vaření, opět v podání Melanie Kautzové.

 

Milan Freiberg, garant implementačních aktivit a PR manažer MAS Opavsko z. s.

Fotogalerii najdete zde:
http://www.mapvitkovsko.cz/zdrava-svacinka-byla-chutnou-inspiraci/