Přednáška inspirovala, jak vařit zdravě pro děti

11. únor 2019

Výživa dětí byla hlavním tématem aktivity, kterou nabídla svým pedagogům i veřejnosti Základní a Mateřská škola Větřkovice 11. února 2019. Celkem 12 účastníků mělo možnost si vyslechnout zkušenosti Melanie Kautzové, majitelky obchodu se zdravou výživou v Bruntále, která také školí pedagogy v rámci projektu Skutečně zdravá škola.

Projekt běží již čtvrtým školním rokem a vznikl jako reakce na nabídku školních bufetů a jídelen, která zahrnovala hlavně sladká a kalorická jídla a pamlsky. V teoretické části lektorka uvedla definice zdravé výživy a zdraví, uvedla rozdíly mezi výživou dětí a dospělých, principy stravování od počátku lidského života a inspirovala přítomné tipy k jednotlivým denním jídlům. „Být zdravý není samozřejmost“, ukončila svou přednášku Melanie Kautzová.

Desatero výživy dětí:

  1. Pestrá a barevná strava.
  2. Nepřejídat se a nehladovět.
  3. Kvalitní zdroje bílkovin.
  4. Kvalitní rostlinné tuky a oleje.
  5. Střídmost v cukrech.
  6. Nedosolování hotových pokrmů.
  7. Dodržování pitného režimu.
  8. Pravidelná strava 5-6 krát denně bez nucení.
  9. Dobrý základ ve zdravém životním stylu.
  10. Právo na uplatňování aktivní volby potravin.

Kolektivně strávené odpoledne bylo výjimečné také tím, že většina času byla věnována praktickému vaření tří jídel, které přítomní následně zhodnotili při společném milém stolování.  Účastnice semináře připravily cizrnu s bulgurem na zelenině, humus a jablečné muffiny.

Seminář byl součástí aktivity zaměřené na rozvoj regionální identity nazvané Co si zasadíme, to sníme, kterou škola realizuje v rámci MAP Vítkovsko II. Aktivita bude pokračovat bylinkovým seminářem 25. dubna.

 

Kateřina Skalíková, průvodce vzděláváním MAS Opavsko, z. s.

 

Fotogalerii najdete zde: